O POZABLJANJU

19.04.2007 ob 22:54

   Zazdelo se mi je, da sem na vrsti za vsaj minimalno objavo. Brez pravega izhodišča zadeva ne steče nalahko. Ne morem komentirati najnovejših dogodkov, strašnega nasilja, množičnih pobojev in grozljivih nesreč. Ves svet to komentira. In pozablja. Ja, od trenutka ko poči, ko izdahne človek, od tega trenutka se začne pozabljanje. Nekateri bolj srečni, se že drugi dan ne spomnijo več. Kaj je že bilo? O čem je bilo govora? Nekateri, ki jih je usoda porinila bližje žariščem, bodo leta in leta celili brazgotine spominov v ranjenih dušah.

  Če povprašate starše soldata, ki je kot stodvaintrideseti padel pod streli iraških upornikov in čez dva dni v vreči odpotoval proti domu, tega zagotovo niso pozabili. Pozabili so seveda vsi drugi. Bogve kaj si je ubogi fant mislil o pozabljanju in minljivosti? Res jo je slabo odnesel. Kako nepravično je bilo do njega, če ga primerjamo s prvim, ki je v Iraku pustil svoje mlado življenje. Tistega so, slava mu in večni mir, cel teden svaljkali po glavnih TV postajah, na naslovnicah časopisov se je smehljal njegov mladostni obraz.

  Tisti, ki so nasedli na mino štirinajst dni kasneje, so bili evidentirani neprimerno bolj klavrno. Na teletekstu so nas pozdravljale le skupne številke umrlih. Kmalu se je tudi ta podatek umaknil v tretjo ali četrto vrstico in nedolgo kasneje mrknil z naslovne strani.

   Ko je bil na vrsti naš stodvaintrideseti, je bil od vse medijev zrel komaj še za statistični urad.

   Tak potek izgleda nepravičen in krut, zato mu je pozabljanje lahko kvečjemu v prid. Le kdo bi želel, da grdobije tega sveta polnijo naše nežne, senzitivne možgane.

    Sprašujem pa se včasih, kako je s temi tipi, ki vlečejo niti teh epohalnih dogodkov. Kako je s tistimi, ki se jim ne dvigne utrip niti za en usran šus na minuto, ko pošljejo bataljonček mladine v kakšno vojno igrico. Ko ukažejo zmetati stare zaloge zastarelih bomb na geografsko nepomemben, neznan in žensk in otrok poln arabski kraj?

  Nikoli nisem veliko razmišljal o kakršnemkoli mirovništvu ali protestništvu, kje se mi pa ljubi. Ampak me pa res zanima. Ali tipi ne vedo, da bomo nanje ravno tako pozabili.

 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev na “O POZABLJANJU”

 1. naivnamiza naivnamiza pravi:

  Ja, se strinjam. In trenutno mi pade na pamet zvezda Halle Berry na hollywoodskem tlaku slave. Ampak tud to ni načrt, da te ne bodo pozabili. Koliko od tistih dvatisočih pred njo je že pozabljenih.
  Pa še nekaj, če smem. Saj vem, pometaj pred lastnim pragom, mam dovolj nasmetenega. Ampak vseeno – o čem je bil govor (tožilnik), o protestništvu je bilo veliko govora (rodilnik za veliko/5/tisoč), o tem in tem pa govora ni bilo. Sej vem, da sem tečna, ampak ne morem se upreti. Prsti so sami od sebe natipkali … :)

 2. likard37 likard37 pravi:

  Ni problem. Take stvari pač natipkam tako na šus. Hvala, bom vzel v premislek. Potem bo o paravopisnih napakah mogoče manj govora. LP

 3. olna pravi:

  Prejle sem se do sitega nasmejala pri Strojanovih in pri učenem prijatelju. Čisto pravo branje za pozno uro, ko naj bi se človek ne obremenjeval več z resnimi temami, da bo spanec lažji.

  Potem sem se pri temle Pozabljanju spet našla – kot da berem svoje, sicer nikoli zapisane, pa velikokrat premetane misli. In se mi je zganila slaba vest. Kako smo pravzaprav otopeli ob teh obupnih številkah, kolikokrat se sploh spomnimo, da so za njimi ljudje…?

  Potem sem prebrala še komentar naivnemize. In ugotovila nekaj zanimivega: čeprav moram v svojem poklicu veliko in (po možnosti) pravilno pisati ali besedila celo lektorirati, nisem opazila prav nobene od navedenih napak. In to kljub temu, da me sicer največkrat muči profesionalna deformacija, da opažam napake tudi v besedilih, kjer sta pravopis in slovnica čisto postranska.

  Mi je tako čisto prav. :)

 4. niko pravi:

  Taka razmišljanja so v vseh nas in, razen za občasno uporabo, vsi jih uspešno prekrijemo s prahom pozabe.

  :(

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !