V ŠTALI JE ŽIVA ŠTALA

6.04.2007 ob 10:22

    Verjetno je “ogromno” število ljudi zgroženo opazilo, da sem že nekaj dni odsoten. Glejte spoštovani, temu se pa res reče pomanjkanje časa. Ranč, kjer pogosto preživljam svoj prosti čas je oddaljen dvajset kilometrov, zato ponavadi ne morem vsak dan kmetovati. Ta teden pa so razmere nekoliko izredne.   Že prva od štirih koz je s svojim porodom maksimalno zakomplicirala. Ima sicer dva krasna, močna kozliča, vendar je sama oslabela in smo jo komaj obdržali pri lajfu. Seveda ta čas mala dva nista mogla sesati in smo zato od soseda privlekli drugo kozo za dojiljo. Ker koza včasih ne mara dojiti drugih mladičev, je treba to dojenje nadzorovati oziroma žival zvezati in držati, da se mladička najesta. Poleg tega ima dojilja tudi svoja dva mladiča, ki sicer že jesta drugo hrano, vendar rabita tudi še nekaj mleka. Pripraviti jima je treba mleko v prahu in ju nahraniti, kar je precej podobno wrestlingu, saj sta živali popolnoma nori, da o njuni moči ne govori. Za piko na i je tu še moja tašča, ki običajno hrani živino, ima pa problem da takšne težave jemlje podobno čustveno, kot če bi hudo zboleli otroci. Mislim, res, živa štala.

Aja, če kdo želi tri visoko breje koze mešanke, kozla in eno kozo trenutno malo slabšega zdravja in dva mladička……..cijena sitnica…….šenkam…….al pa še sam dam nekaj zraven.

 • Share/Bookmark
 

9 komentarjev na “V ŠTALI JE ŽIVA ŠTALA”

 1. GRiSON GRiSON pravi:

  Tole pa prav zares prava borba, upam da se vse skupaj srečno konča. Če ne drugače, pa z zamenjavo gospodarjev. Verjetno bi se ti vseeno prilegel malo bolj umirjen počitek na ranču. Si me kar malo ustrašil, ravno te dneve sem razmišljal, da bi nabavil kakšno žival tudi za moj ranč. Pa ne bo zneslo.

 2. vlatka vlatka pravi:

  Jaz bi imela koze, bi bile vsaj bolj prijetne ko naša soseda, ma ni placa :(

 3. likard37 likard37 pravi:

  Grison! Kar pogumno, resničnih težav z živalmi je ponavadi veliko manj kot jih pozneje brez potrebe naredimo sami.

  Vlatka, lep pozdrav. Škoda zaradi placa. Kozice so prijetna in prijazna bitja.

 4. Vojko pravi:

  Sam sem ovčar že slabih deset let in še kako poznam take in podobne težave z živalmi. Porodi so vsekakor zahtevno opravilo, saj so tu največje izgube v hlevu, zato se je v izogib težavam smiselno pogovarjati z izkušenim rejcem ( za to vsi pogrešamo Grošelj Staneta). Ena od rešitev je vsekakor da visoko brejo žival ločimo v poseben boks, saj se tako nov rojeni mladiči ne bodo pomešali med ostale stanovalce hleva.
  Vsekakor pa se moramo sprijazniti z dejstvom, da nas življenje preizkuša na razne načine in da moramo stvari sprejemati bolj razumsko kot čustveno , v nasprotnem se nam slabo piše.
  Slabo se nam piše tudi če se bomo še naprej zavestno oddaljevali od narave. Naše živali pa skrbijo, da tega ne počnemo tako izrazito. Lepo te pozdravljam Vojko

 5. likard37 likard37 pravi:

  Vojko,

  Lep pozdrav. Kozice sem oddal. Če bom kdaj v bodočnosti imel to srečo, da bom naravi lahko tudi fizično bliže, kot razmišljaš v svojem prijaznem komentarju, bom zagotovo imel tudi živali. Do takrat pa bom pozitivno energijo iz narave srkal kako drugače.

 6. GRiSON GRiSON pravi:

  Hvala lepa za nasvet, morda bom resno premislil. Če zgradim štalco, bo stvar že dozorela, takrat se bom z lahkoto odločil ;) .

 7. ljubica pravi:

  Rabim nasvet-kozica bi naj bila prvič breja.Pred kakomi 14 dnevi sem opazila izcedek iz spolovila.Po prepustu naj bi imela še mesec do konca do kotitve.Ali mi lahko gdo pove kaj se dogaja?
  Hvala

 8. dare pravi:

  @ljubica, nič strokovnega ti ne morem svetovati. Je pa večino vsega pri kozah zelo pametno prepustiti naravi. Edino seveda, če nimaš koze za domačega ljubljenčka. Potem se zadeva spremeni. Če pa si kozjerejec, si pretiranega zdravstvenega nadzora ne moreš privoščiti. Pustiš, da vse poteka kot v naravi. Kdor pride skozi pač pride. Kruto ampak drugače ne gre.
  Mislim pa, da bo vse v redu. Pusti kozico da donosi. Prvič ponavadi skoti samo enega kozlička. Takrat malo opazujte, da se mali loti čimprej sesati. To ni problem, če vidiš da se koza ukvarja z njim, da ga obliže in mu pomaga a noge. Nekoliko pogosteje se kaj zaplete, če sta mladiča dva. Takrat je včasih potrebno malo siliti staro, da se posveti še tadrugemu.
  Če pa te bo preveč skrbelo pa pokliči veterinarja. Za sam nasvet po telefonu menda ja ne bo računal. Lep pozdrav!

 9. ljubica pravi:

  hvala Dare za napisane besede.Danes sem ločila to kozico od mame in mlajše seste tako da jo ne tepejo.
  Bom videla jutri in pokličem veterinarja, če se zadeva ne bo spremenola
  lep pozdrav

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !